BARİT MADENİ

BARİT MADENİ

1)NE İÇİN MADENCİLİĞİ YAPILIR
Barit madeni kullanımı genel olarak üçe ayrılarak incelenir: Sondajlık (%90), kimyasal (%7) ve dolgu malzemesi (%3).
Kaba haliyle ya da sadece yıkama, sudan geçirme, eleme, yüzdürme ve manyetik ayırma gibi basit işlemlerden geçirilen barit madeni ilk ürün olarak alıcı bulur. Kaba hâldeki barit madeni çoğunluğu minimum bir saflığa ve yoğunluğa ulaşana kadar işlemden geçirilir. Ağır çimento olarak kullanılan barit madeni ezildikten sonra elenerek aynı büyüklüğe getirilir. Barit madeni çoğu öğütülerek sanayi ürünlerinde katkı malzemesi olarak ya da petrol veya doğalgaz kuyularını açarken ağırlık yapan katkı malzemesi olarak kullanılır. Dünya üzerinde sondajda kullanılan barit, API 13A uluslararası standardına göre, Türkiye'de ise TS 919 standardına göre üretilmektedir.
Barit madeni boya ve kâğıt yapımında da kullanılır. Her ne kadar barit madeni içinde ağır metal olan baryum madenide bulunsa da , baryum madeninin yüksek çözünürlüğü nedeniyle birçok hükümet tarafında toksik maddeler arasında sayılmaz. 
Barit madeni İlk kez özgül ağırlığı ve beyaz özelliğinden ötürü  boya, kağıt ve çam endüstrilerinde kulanılmıştır. 1926 yılından sonra baritin petrol ve tabiî gaz aramalarında yoğun şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Barit madeni Dünyada en çok petrol sondajlarında çamurun ağırlaştırılmasında kullanılmaktadır. Bu çamur sondaj sırasında katedîlen formasyonlara ait kalıntıların yukarı çıkarılmasına, matkap ve tijlerin yağlanmasına, sondaj deliği duvarlarının sağlamlaşmasına ve çıkarılan Petrolü beklenen seviyelere yaklaşıldığında basınçlı gaz gelişimini dengelede oldukça kullanışlıdır. Sondaj çamuru ayrıca kuyu derinleştikçe tijlerin artan ağırlığına karşı bir dengede sağlamaktadır.  Baritin özgül ağırlığının 4,5 oluşu, yumuşak oluşu aşındırıcı olamaması, suda erimemesi ve ucuz maliyetle temin edilmesi sondaj çamuru için ideal malzeme olmasını sağlar. Dünyada kullanılan baritin % 80’İ petrol endüstrisinde sarfedilmektedir.
Barit madeni katkı maddesi olarak kâğıt, tual, yer muşambası, lastik ve ebonit sanayiinde kullanılmaktadır. Cam endüstrisinde parlaklığı arttırmak, mercek ve TV tüpleri üretiminde, plastik sanayiinde plastiğe matlık verebilmek İçinde kullanılır. Barit ayrıca tarım ilaçları üretiminde de insert made olarak yararlanılmaktadır.
Barit Madeni diğer bir kullanım alanıda boya sanayiidir. Yağlı boya üretiminde beyazlatıcı pigment ve inceltici olarak kulanılır.
Barit Madeni Ayrıca ağır beton üretiminde, nükleer santraller da gamma şualarını absorbe etme özelliklerinden dolayı fazla miktarlarda tüketilmektedir.İhracat için bu maden kullanılır. 
2)NEREDE BULUNUR
Dünya'da şu anda tanımlanmış ve bilinen barit madeni rezerv miktarının 550 milyon ton olduğu, ancak tüm dünya rezervinin ise 2 milyar ton olduğu tahmin edilmektedir.
1997' dünya barit üretimi 6,826 milyon ton, 1999'da ise 5,660 milyon ton olmuştur. Petrol üretimindeki azalmalar barit talebini doğrudan düşürmektedir.
Türkiye'deki barit madeni:

* [Adana] Feke ilçesi Belenköy Mahallesınde, *Konya İlmen Beldesinde
*,Antalya iline bağlı Alanya - Gazipaşa ilçeleri çevresinde,
*Giresun ilinde,
*Muş ilinde,
*Çanakkale ilinde,
*Kocaeli ilinde,
*Karaman ilinde,
*Gümüşhane ilinde,
*Bayburt ilinde,
* Isparta ilinde
*Sivas-Koyulhisar ilçesi Yenice Köyü ve EĞRELİ ilinde barit madenleri yatakları bulunmaktadır. 
#MADENBARİT #MADEN #BARYUM #MADENBARYUM #BARİT #FACEBOOKMADENSAFYASI #MADENMÜHENDİSLİĞİ  #madenmühendislerinekadro 
3️⃣4️⃣

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GRAFİT MADENİ

TUZ MADENİ

PİRİT MADENİ