ZİRKONYUM MADENİ

ZİRKONYUM MADENİ(ZİRKONYA MADENİ) 
1)NE İÇİN MADENCİLİĞİ YAPILIR
Teknolojik gelişmelerle doğru orantılı olarak son yıllarda zirkonyum madeni bileşiklerinin kullanımı giderek artıyor. Zirkonyum madeninin tüketiminin yaklaşık yüzde 95’i zirkon, zirkonyum oksit  ve zirkonyum bileşikleri olarak kullanılmaktadır. Yüzde 5’lik dilim ise zirkonyum metali olarak kullanılıyor.

Zirkonyum madeni, yüksek performanslı vana ve pompalarda korozyona dayanıklı metal olarak kullanılır. Aynı zamanda nükleer reaktörlerin de önemli bir elementi. Her yıl zirkonyum madeni üretiminin yüzde 90’ı nükleer enerji endüstrisinde tüketilmektedir. Nükleer enerjide kullanılan zirkonyum madeninin hafniyumdan tamamen arındırılması gerekiyor. Bunun sebebi, hafniyumun termal nötronları absorbe etmesidir. Nükleer reaktörlerde kaplama olarak uranyum madeni ile benzersiz kombinasyon oluşturur. Bazı gazların birleştirilmesi veya uzaklaştırılması için de zirkonyum madeninden faydalanılır.
Alaşım maddesi, bomba yapımı, seramik ve refraktör bileşiği de olabilen zirkonyum madeninin kullanıldığı bazı ürün ve alanları şöyle sıralayabiliriz: Çelik üretimi, vakum tüpleri, tıptaki cerrahi uygulamalar, patlayıcılar, yapay ipek, flaş, mıknatıs, losyonlar, deodorantlar, ter önleyiciler, ateşe dayanıklı askeri malzemeler, lamba, takı ve mücevherler…
Çok yüksek sıcaklıklarda çalıştırılan fırınlar ve potalarda zirkonya tercih edilir. Diş sektöründe çok kullanılan seramik kaplamalar ve diş altı materyalleri de zirkonya madeni (Zirkonyum madeni) içerir. Estetik diş uygulamalarının önemli bir materyalidir. Yüksek performans polikristalin seramiğidir. Seramikler arasında üzerinde en çok çalışma yapılmış metal oksididir. Beyaz fildişi rengindedir. Işık geçirgenliği yüksektir.
Kuyumculukta kullanılan formuna “kübik zirkonya” da denilmektedir. Zirkonya madeninin en popüler formu; mücevherlerde ve takılarda da kullanılan ve “sahte elmas” olarak tanımlanan elmas görünümlü, berrak, şeffaf bir taştır. Mücevher sektöründe “zirkon” olarak bilinen ürünler de aslında zirkonya madenidir. 

Ayrıca; ilaç, boya, tekstil, elektrotlar, izolasyon, fotoğrafçılık, diş kaplamaları ve uygulamaları, seramik borular, kesiciler, otomotiv rulmanları, çeşitli pompalar, sızdırmazlık halkaları, tel apartları, tüpler, valfler, deri sanayisi, uzay endüstrisi gibi alanlarda da zirkonya madeni kullanılır.

Vücutla uyumlu yapısı sebebiyle özellikle diş uygulamalarında kullanılan bazı ürünler zirkonyum madeni içerir. Zirkon madeni, zirkonya madeni ve zirkonyum madeni; porselen kron ve köprü, metal desteksiz kron ve porselenler, kaplamalar ve implantlarda kullanılabiliyor. Biyouyumluluğu oldukça yüksek materyallerdir. Zirkonya madeni içeren implantlar, altyapı materyalleri ve kaplamalar doğal diş görünümü sağladığı için de tercih sebebi olabiliyor. Yüzde yüz beyaz olması, saydamlığı ve şeffaflığı sayesinde estetik bir görüntü elde edilebiliyor. Normal dişlere zarar vermiyor.

Kaplama malzemesi olarak dişin görünümünü iyileştirmek için kullanılan en popüler seramik kron ürünüdür. Leke tutmayan, uzun ömürlü ve dayanıklı kristal yapısı sebebiyle dişçilikte kullanılan birçok kimyasal madde ile de alaşımlar oluşturulabilir veya birlikte kullanılabiliyor. Örneğin zirkonya madeni protezlere titanyum madeni vidaları ile kombine edilebiliyor. Ayrıca insan anatomisi, diş uygulamalarında kullanılan zirkonyum madeni içerikli ürünleri reddetmez ve metal alerjisi gibi durumlara yol açmaz. Altın madeni, metal ve porselen kronlardan daha dayanıklıdır.

Zirkonyum madeni malzemelerin dezavantajı ise, sert olması sebebiyle diş kökünde ve diğer normal dişlerde sürtünmeyle deforme ve aşınmalara yol açabiliyordur. Bu maden stratejik öneme sahip hayati bir madendir. 
Türkiye bu madeni başka ülkelerden satın alarak ihtiyacını karşılamaktadır.
2)NEREDE BULUNUR 
Dünyada yıllık zirkonyum madeni üretimi ortalama 1,5 milyon ton civarındadır. Dünya zirkonyum madeni ihtiyacının yaklaşık yüzde 50’si Avustralya tarafından karşılanıyor. Güney Afrika yüzde 25, Çin ise yüzde 10 oranında dünya üretiminde pay sahibi. Yüzde 15’lik dilimi de şu ülkeler paylaşıyor; Endonezya, Mozambik, Sri Lanka, Rusya, ABD, Hindistan, Brezilya…

Türkiye’de de sahil kumlarında konsantre zirkon madenine rastlanmaktadır. Ancak henüz zirkon madenciliği ekonomik öneme sahip değil ve yatırım yapılmamaktadır. Bu yüzden Türkiye’de üretim yapılmıyor ve zirkon madeni veya zirkonyum madeni ihtiyacı ithalat yoluyla karşılanıyor. Türkiye’deki yıllık zirkonyum madeni ihtiyacı artarak devam etmektedir.
#madenmühendislerinekadro
#çiftestandartason #işiehlineverin #liyakat #madenişinemadenmühendisi #madenekonomisi
Madenzirkonyum zirkonyummadeni #zirkonyummadeni #zirkonmadeni #zirkanyum #zirkon #faceebokmadensayfası #madenmühendisliği #madenüretimi #kalkınma #ekonomi #ithalat #ihracat 
#madenmühendislerinekadro 5️⃣6️⃣

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GRAFİT MADENİ

TUZ MADENİ

PİRİT MADENİ