PALADYUM MADENİ (BEYAZ ALTIN MADENİ)

1)NE İÇİN MADENCİLİĞİ YAPILIR
Paladyum madeni, platin madenine benzeyen bir metal madendir. İlginç özellikleri sebebiyle birçok ürünün hammaddesi niteliğindedir. En değerli üçüncü emtia metalidir.
Paladyum madenin en yaygın kullanımı otomobillerdeki katalitik konvertörlerdir. Bu konvartörler, egzoz çıkışında kullanılır ve gaz emisyon oranlarını düşürür. Paladyum madeni aynı zamanda yatırım piyasasında işlem gören değerli metaller arasında yer alır. Altın ve platinden sonra işlem gören en değerli emtia ürünüdür. Beyaz altın madeni üretiminde kullanılan bir metaldir. Beyaz altın, rengi alınmış altınla paladyum madeni alaşımıdır. Paladyum madeni alaşımları metal mücevherlere görünüş ve nitelik bakımında ayrıcalıklı özellikler kazandırır.

Bazı ürünlerde platin madeninin yerine kullanılabilir. Atmosfer şartlarına dayanıklılığı sebebiyle tıbbi cihazlar ve laboratuvar aletlerinde tercih edilir. Diş ürünlerinde önemli bir alaşımdır. Aşınmaya dayanıklı metal olarak elektrik rölelerinde ara ürün olarak kullanılır. Paladyumun bakır ve gümüş alaşımları, metallerin mekanik direncini artırır. Nikel kaplamalarda başlangıç maddesidir ve bu kaplamalara alternatiftir. Paladyum madeni tuzu olarak bilinen “paladlı diamino dinitrit”, telefon parçaları ve elektronik malzemelerde yaygın kullanımı olan sülfamat banyosunun hazırlanmasında kullanılır. Hidrojen yakıtı hücrelerinde katalizör görevi görür. Hidrojeni filtrelemek ve depolamak için kullanılan en önemli metaldir.
Kimyasal işlemlerde önemli işlevleri vardır. Ester durumdaki oksijeni bağlayabilir. Isıl işlemlerde kontrol altındaki atmosfer gazlarının içinde oksijen ve hidrojenin birleşmesini kolaylaştırır. Paladyum madeni içinde hidrojenin yayınma (difüzyon) özelliği gazların arıtılması için önemli bir özelliktir. Organik ürünleri hidrojenlemede katalizör görevi görür. Son yıllarda nanoteknolojide de kullanılmaya başlanmıştır. Paladyum ve altın madeni içerikli nanopartikül sütunları, kuru temizlemede de kullanılan bazı kimyasalların temizlenmesinde etkili özellikler gösterir. Bu partiküllerin su arıtma sistemlerinde de kullanılabileceği belirtiliyor.
Paladyum metal madeni , tuzları ve alaşımlarının kullanıldığı bazı ürünler şunlardır; cerrahi aletler, diş protezleri, fotoğrafçılık, kâğıt, saat parçaları, elektrik kontakları, elektrik dirençleri, takılar, elektrotlar, bilgisayar sarf malzemeleri, bilgisayar parçaları, cep telefonları, katalitik konvertör, petrol ürünleri, otomobil parçaları, elektronik cihazlar, cam, film tabakaları, kan şekeri test şeritleri, bilimsel cihaz aynaları, yeni nesil televizyonlar, kondansatörler…
Nanteknoloji ile üretilen 4,5 nanometre çaplı paladyum madeni parçacıklarının mevcut parçacıklardan 4 kat daha fazla dayanıklı olduğu tespit edilmiştir.
Paladyumun madeni emtia değeri son 10 yıl içinde yüzde 90’a varan oranlarda artmıştır.
1990’lı yıllardan önce daha ucuz olan paladyum madeni , 2000’li yıllara doğru fiyatının artması sebebiyle alaşımlarla birlikte kullanılmaya başlanmıştır.
1900’lü yıllarda dünyadaki paladyum madeni talebi 100 ton iken 2000’li yıllarda bu talep yıllık 300 tona yükselmiştir.
Dünyada yıllık paladyum madeni üretimi 10 milyon ons civarındadır.
2)NEREDE BULUNUR 
Brezilya, Rusya, ABD, Kanada, Güney Afrika, Etiyopya ve Avustralya en fazla paladyum cevheri bulunan ülkelerdir.
Paladyum madeni denizde bulunmaz, bazı tür topraklarda çok az miktarda rastlanabilir. Su sümbülü gibi bazı bitkiler paladyum madeni tuzları içerebilir.

Maden Mühendisleri Göreve Hazır

#MADENPALADYUM #MADEN #PALADYUM
#madenmühendislerinekadro #beyazaltın #yenimadenkanunumadenmühendislerinesahipçıkmalıdır #MADENMÜHENDİSLİĞİ
#millisanayimillimadendengeçer 
6️⃣0️⃣

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GRAFİT MADENİ

TUZ MADENİ

PİRİT MADENİ