TAŞ KÖMÜRÜ MADENİ
TAŞ KÖMÜRÜ MADENİ
1)NE İÇİN MADENCİLİĞİ YAPILIR
İlk başta yakacak çerçevesinde yani ısınma veya trenlerin işletilmesinde kullanılan taş kömürü madeni , son zamanlarda sanayi ham maddesi şeklinde önem kazanmış, özellikle demir-çelik üretiminde “kokluk kömür” madeni olarak kullanılmaktadır. Isıtmada kullanılan taş kömürü madeni cinsi çoğunlukla yurt dışından getirilir, ithal edilir. Ülkemizde üretilen taş kömürü madeninin bir kısmı ise Çatalağzı termik santrallerinde elektrik üretiminde kullanılmaktadır.
Türkiye’nin taş kömürü madeni rezervi 1.3 milyardır. Türkiye, taş kömürü madeni üreten ülkeler arasında 26. sırada yer alıyor. Milli ve Yerli Maden Sanayisi için üretimizin artması gerekmektedir.
2)NEREDE BULUNUR
Taş Kömürü Madeni yataklarının kayda değer büyük bir bölümü Kuzey Yarım Küre’nin Orta enlemlerinde yer alır. Çin, Hindistan, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Almanya, Güney Afrika, Endonezya, Ukrayna, Kazakistan ve Rusya başta gelen en önemli kömür madeni üreticisi ülkelerdir. Söz konusu bu ülkeler yıllık 6 milyar tonun üzerinde üretim yapmaktadırlar.
Avrupa: Kömür madeni yatakları bakımından oldukça zengin bir kıta olan Avrupa’da taş kömürü madeni yatakları genel olarak Fransa, Belçika, Hollanda, İngiltere, Polonya ve Ukrayna gibi ülkelerde yaygınlık gösteriyor. Avrupa kıtası, kömür madeni rezervleri bakımından zengin olsa da talebin fazla oluşu nedeniyle tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır.
Asya: Dünya kömür madeni rezervi bakımından oldukça zengin bir kıta olan Asya taş kömürü madeni bakımından da oldukça zengindir. Dünya üzerindeki kömür madeni rezervinin yaklaşık yüzde atmışı (%60) bu kıtadadır. Rezerv zengini olan söz konusu ülkeler ise kısaca şunlardır: Kazakistan, Çin, Rusya, Japonya ve Hindistan.
Dünya kömür rezervinin önemli bir bölümünü elinde bulunduran Çin, kömür madeni çıkarımında da ilk sırada yer alıyor. Öte yandan Endonezya, Kuzey ve Güney Kore de önemli kömür madeni üretici ülkeler arasında yer almaktadır.
Afrika: Genel anlamda dünya kömür rezervleri bakımından zengin olmayan bir kıtadır. Kıtanın kömür madeni rezervi bakımından en zengin ülkesi, Güney Afrika’dır.
Amerika: Amerika kıtasının kömür madeni rezervleri ele alındığında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ön plana çıkmaktadır. Amerika kıtası, dünya kömür madeni rezervinin yaklaşık yüzde yirmi beşini (%25) oluşturmaktadır. Kıtada üretimin önemli bir kısmı, termallerde işlenerek elektrik enerjisine dönüştürülüyor.
Okyanusya: Rezerv bakımından Afrika gibi fakir olan Okyanusya kıtasında kömür madeni rezervleri bakımından zengin ülkeler, Avustralya ve Yeni Zelanda’dır.
Türkiye: Ülkemizin önemli taş kömürü madeni yatağı Zonguldak Kömür Havzası’dır. Taş kömürü madeni , bu havzadan çıkartılmaktadır. Ereğli’den başlayarak doğuya doğru Kandilli, Kozlu, Zonguldak, Amasra, Azdavay ve Söğütözü’ne kadar devam eden yaklaşık 200 kilometrekarelik alanda bulunan taş kömürü madeni yaklaşık 10.000 kilometrekarelik alan kaplamaktadır.
madenmühendislerinekadro #taşkömürümadeni #taşkömürü #madentaşkömürümadeni #MADENMÜHENDİSLİĞİ
#millienerji #millimaden #YerliveMilliSanayi
5️⃣8️⃣
Yorumlar
Yorum Gönder